2018-06-27 Våtmarksvandring

2018-06-27 Våtmarksvandring med Maria Vretemark och Marie Wennerholm

Nu rullar det på med aktiviteter i Varnhem. Den här gången var det våtmarken bakom klosterruinen, bortom Ryttargården nedanför Kata Gård som onsdagens temavandring handlade om. Skara kommun har köpt marken och vill nu framtidssäkra den som våtmarksallmänning - öppen för alla. Först måste platsen undersökas geologiskt berättar arkeologen Maria Vretemark. Redan i vintras påbörjade man att undersöka delar av området med georadarn, ett slags ekolod skapat för användning på land. Det är samma instrument  som man använde vid Kata Gårds östra sida för att kartlägga stolphålen i den vad vi nu tror är vikingatida långhus. Nu skannades marken med olika djupinställningar, bilder från olika skikt sammanställdes till en karta över den skannade delen av området. I materialet kunde man ana husgrunder och vägar där man tror att munkarna hade sin kvarn. Rester av grävda kanaler för vattentillförsel till kvarnen kan lokaliseras från Rosenstigen på sluttampen medurs innan backen åter upp till Kata Gård. Av de arkeologiska arbeten återstår omfattande markprovtagningar och analyser av eldplatser, matrester, fiskben, pollen etc. Kanske även kompletterande skanning på bortre änden av området.

Efter Vretemarks anförande tog kommunens miljöchef Christina Marmolin över och berättade bakgrunden med det viktiga i att återskapa våtmarker och därmed återskapa den biologiska mångfalden som gått förlorad genom urdikning och uppodling. Som lyckade exempel nämndes både Hornborgasjön och det senaste vid Spånnsjön. (Att satsa på våtmarker ligger i tiden, regeringen har reserverade resurser för perioden 2018-2021.)

Hur man går tillväga praktiskt var en öppen fråga. Man jobbar aktivt med projektering. Christina visade bilder på området. Det vatten som rinner in verkar vara dels källvatten och dels markvatten. Målet, om jag förstod det rätt, var att inte sammanblanda dessa två vatten. Det vatten som munkarna grävde kanaler för var uteslutande källvatten från flera källor på berget.

Några frågor framfördes under den avslutande frågestunden. Viss osäkerhet uppstod huruvida man skulle kunna gå runt området eller bara skåda det från ett håll. Alla var nog eniga om att det inte var så lockande att bara gå en bit åt ett håll och sedan vända. Viss typ av anslutning till Rosenstigen kan uppskattas. Rörelsehindrade med sina "fordon" borde få möjlighet att köra runt våtmarken.  I dagsläget är Rosenstigen inte tillgänglighetsanpassad för alla.

Från tidigare samrådsträffar för Varnhem kom jag att fundera över om denna plats med sin fantastiska historia, en kulturpärla utan dess like. Väl passande är en utomhusarena med vattenspegel, runt den en bana för vikingatida hästekipage, en ö eller flotte mitt i sjön som scen för allehanda historiska uppträdanden som spel av olika slag, teater, konsert, festival, eldfest, idrott, etc. Åskådarläktare finns redan i södra branten. Allt med minimal satsning men med maximal nöje för Varnhemsaktörer och näringsidgare. Redan idag kan du ta med dig din campingstol, sätta dig på läktaren som jag syftar på, se mot klosterkyrkan, se mot Kata Gård och dröm om det liv som funnits där. (Vad drömde vikingar och munkar om platsen som de valde en gång i tiden? Varifrån kom dessa tusentals människor vars ben än idag ligger i backen. Vad drev dåtidens människor att landa på denna kultplats, - öppet för nya teman för Varnhemsspelen, nya manus, nya spel.

Vad vore vackrare än en motionsslinga runt en sjö, klostersjön runt i elljus. Promenera, åka skidor, tipspromenera mm. Ett bra ställe för sponsorer att bli synliga. /Ari

Image
Image
Image
Image
 
Image
 
Image
Image
ImageImage
 
Image
Beskrivning: 2018-06-27 Våtmarksvandring b12 Fotograf: Ari Laaksonen